Kibbeh umplute la gratar

10.00 lei

Descriere

Kibbeh umplute la gratar

 

Nu se poate sa nu facem si o introducere despre aceste Kibbeh-uri, care sunt niste preparate din carne si grau, ceapa, condimente, pe care le vom gasi sub diverse forme, fie prajite, coapte, fierte la abur, fie la gratar, dar uneori chiar se pot consuma in stare cruda. Le vom gasi in bucataria araba, mai ales in Liban, Siria, Palestina, Iordania. Este un aperitiv gustos si foarte delicios care este servit in majoritatea restaurantelor din Orientul Mijlociu, sau restaurantele arabesti din intreaga lume. Eu va voi prezenta o reteta de kibbeh la Mashwiyyeh”, care sunt destul de migaloase la preparat si necesita timp, dar eu zic ca merita din plin. Fata de celelalte kibbeh-uri, cele la gratar au in compozitia aluatului ce formeaza crusta exterioara si freekeh. Ce este freekeh? Poate nu toti cunoastem. Desi cunoscuta de secole in Est, freekeh este total necunoscuta in Occident, ea este o varietate de grau dur, recoltat inainte de maturitate si cunoscut de unii sub numele de „porumb verde“. Graul este recoltat in timp ce boabele sunt inca crude, dupa care se lasa o zi la soare, iar dupa aceasta, stivele de grau se asaza cu grija in foc, astfel incat numai paiele și pleava sa arda, nu si semintele, astfel graul obtinut va avea o aroma de afumat foarte placuta. Are foarte multe beneficii corpului uman, tinind cont de continutul mare de proteine, minerale si fibre. Sa va dau cateva informatii si despre bulgur, care este o cereala consumata de ani de zile in Orientul Mijlociu, se obtine din boabe de grau uscate si macinate. Se foloseste in salate (tabule), ciorbe, la kibbeh si de multe ori inlocuieste orezul in tarile mediteraneene. Bulgurul are mai multe fibre decat ovazul, hrisca, quinoa sau porumbul, in plus, pregatirea lui nu necesita mult timp si are un numar scazut de calorii. Si acum sa trecem la prepararea kibbeh-lor, ca avem treaba..!Inainte de a ne ocupa de umplutura, care necesita mai multe etape de lucru, vom spala bine freekeh, apoi o vom pune la inmuiat in apa calduta.

Incepem cu grasimea pe care o vom pune la foc potrivit, sa se topeasca pana va deveni fluida ca un ulei, apoi vom adauga condimentele mentionate mai sus, amestecam bine pana se omogenizeaza. Vom mai lasa cateva minute, apoi vom inchide focul, dupa care o vom turna intr-un bol; lasam putin sa se raceasca, dupa care il vom pune in frigider pentru a se intari. Ceapa, dupa ce am taiat-o, o vom pune la calit in uleiul de masline, la care vom adauga carnea tocata, siropul de rodie, piperul, ghimbirul si la sfarsit, potrivim de sare. Dupa ce s-a gatit, o vom da deoparte sa se raceasca bine, apoi o vom amesteca cu grasimea, nuca maruntita si din nou o vom da la frigider sa se intareasca.

Acum ne ocupam de aluatul pentru crusta. Bulgurul nu trebuie spalat, ci doar il vom pune la inmuiat maxim15-20 minute, cantitatea de apa folosita trebuie sa cuprinda bine toata suprafata bulgurului, ca sa fie uniform inmuiat. Boabele de freekeh le vom scurge de apa, le vom pune intr-un castron, apoi vom amesteca cu ceapa taiata bucati mari, condimentele, carnea si bulgurul inmuiat, ( fara apa, ca desigur bulgurul fiind uscat, absoarbe toata apa) si le vom amesteca bine, dupa care le vom da prin masina de tocat, pana vom obtine o compozitie omogena care nu trebuie sa se lipeasca de maini si este ca un aluat usor de modelat. Vom framanta bine cu mana, timp de cateva minute. Daca simtim ca este prea tare sau prea uscat, il vom mai stropi cu putina apa si il vom mai framanta. Dupa ce crusta a fost pregatita, vom scoate umplutura din frigider, care este deja bine intarita si vom incepe formarea kibbeh-lor. Este bine sa urmariti si pozele postate ca sunt pozate pe etape si sigur va vor fi de folos, mai ales la formarea si umplerea kibbeh-lor. Pentru formarea lor, vom avea nevoie de 2 farfurii adanci si cateva bucati de folie alimentara. Din aluatul de crusta vom forma bile egale, nu prea mari pe care le vom aseza una cate una pe cele 2 farfurii, care au fost acoperite cu cate o folie. Vom acoperi si bilele cu cate o folie si le vom presa cu ajutorul unui vas plat, pana devine rotund si uniform, cat cercul dosului unei farfurii. Deci din 2 bucati vom forma o kibbeh. Pe una din ele, vom pune 2 linguri de umplutura si o vom acoperi cu cealalta bucata, iar cu ajutorul foliei si desigur a mainilor, ii vom da o forma rotunda si inchidem bine marginele, ca pe timpul coacerii sa nu se desfaca si sa nu iasa umplutura, mai ales aceasta fiind grasime; de la temperatura ridicata, e posibil ca acesta sa se scurga. Asa vom proceda cu toate bilutele pana vom termina tot aluatul pentru crusta.

Pregatim gratarul care trebuie sa fie bine incins, il vom unge cu putina grasime ca sa nu se lipeasca kibbeh-urile si le vom coace pe ambele parti, dar sa avem grija sa nu le ardem, daca carbunele este prea incins. Nu e nevoie de mai mult de 8-10 minute, pe fiecare parte, depinde si de tipul de carbune. Dupa ce le-am terminat, le vom scoate pe un platou si le vom servi fierbinti cu un sos de rodie si usturoi, alaturi de o salata de sezon. Eu am facut o salata de rucola cu rodie, fiind potrivita pentru kibbeh. Cum facem sosul??

Vom stoarce o jumatate de rodie, la care vom adauga zeama de lamaie, usturoiul pisat, menta uscata si sarea dupa gust, si astfel vom obtine sosul pentru kibbeh. Gratarul fiind inca incins, am pregatit si niste cartofi copti, care sunt preferati de toti cei ai casei.Toate au iesit minunate si foarte delicioase. Ce-i drept, este o multa munca la ele, dar merita oboseala si sa ne rasfatam familia sau sa ne impresionam prietenii nostrii dragi.

Va doresc pofta buna..!!!

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Kibbeh umplute la gratar”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *