Caracatita la gratar

10.00 lei

Descriere

Caracatita la gratar

 

Mod de preparare

Daca luati caracatita proaspata, trebuie sa parcurgeti si etapa curatarii (cele congelate sunt, in general, curatate). Mai exact, trebuie sa indepartati ochii caracatitei (cu un cutit foarte bine ascutit) si sacul cu cerneala (situat intre tentacule, are forma unui ochi), iar corpul sa-l curatati. Pentru a merge mai usor si ca sa nu riscati sa intepati sacul cu cerneala, puteti taia tentaculele inca de la inceput, cat mai aproape de sac. Dupa taierea celor opt tentacule, mai ramane corpul. Intorceti-l pe dos (la propriu) si indepartati cu grija toate maruntaiele. Spalati din nou, foarte bine, tentaculele si corpul, sub jet de apa rece.

Puneti caracatita intr-o oala mare, la foc mic, fara apa (pentru ca isi lasa ea suficienta apa). Dupa cateva minute, veti observa ca-si schimba culoarea, devenind rosiatica. In acest moment, daca considerati ca nu are suficienta apa, puteti pune un pic, impreuna cu un pahar de vin si cateva foi de dafin.

In functie de marimea caracatitei, lasati-o sa fiarba la foc mic intre 45 si 60 de minute, pana cand o puteti intepa usor cu o furculita. Atentie, daca o lasati prea mult incepe sa fie “cauciucata”! Opriti focul si lasati-o sa se raceasca putin, cat sa puteti tine bucatile de caracatita in mana. Sub jet de apa, spalati din nou caracatita frecand-o usor intre degete, astfel incat sa-i indepartati pielita de un rosu inchis. Intr-un castron, puneti jumatate din uleiul de masline si din oregano, precum si otetul balsamic. Adaugati putina sare si piper. Puneti in sosul rezultat bucatile de caracatita si lasati-le pana le asezati pe gratarul bine incins.

Lasati bucatile de caracatita, pe gratar, doar 3-5 minute, cat sa prinda un pic de culoare. Serviti caracatita calda, stropita cu ulei de masline si zeama de lamaie, iar pe deasupra presarati un pic de oregano. Puteti acompania “fiara marina” cu o portie de cartofi prajiti in ulei de masline.